לפני מספר חודשים פגשתי חבר שסיפר כי עזב את העסק המשפחתי שאותו ניהל עם אביו, "עזבתי כבר לפני שבע שנים את העסק ואנחנו עדיין עסוקים בשיקום היחסים בינינו".
פעמים רבות, אני עדה לסיפורים משפחתיים העוסקים בניסיון של הכנסת הדור השני לעסק המשפחתי ובחוויית הקושי (ולעיתים הכישלון) כתוצאה מניסיון זה.
עומס עבודה, רצון לסוכך על הילד, ורצון ליצור המשכיות הם חלק מהסיבות להכנסת הדור השני לעסק אך המציאות מוכיחה שלא תמיד החלטה זו היא הנכונה והטובה לילד ולעסק.
אין ספק שהכנסת דור זה היא עניין מורכב שיש להתייחס אליו ברגישות, אך לדעתי באמצעות תכנון נכון, ניתן לעשות זאת בצורה שמונעת סכסוכים, מריבות ועוגמת נפש להמשך הדרך.
לפניכם מספר הצעות אשר יכולות לשפר את סיכוייכם לתהליך מוצלח לשני הצדדים:
הגדירו תפקידים וגבולות:
אני ממליצה להגדיר סמכויות וגבול אחריות לתפקיד אותו ישא בן המשפחה בעסק.
אם מדובר בבן משפחה חסר ניסיון (ואולי אף השכלה) – כדאי לדאוג לכך שתפקידיו וסמכויותיו יהיו תואמים למי שזה עתה התחיל את חייו המקצועיים. הטלת עודף סמכויות יכולה לשמש עבור בן משפחה אחד כקרש קפיצה וכאתגר מעניין בחיים אך לבן משפחה אחר למעמסה ואף לכישלון בתפקיד. אתם מכירים את ילדכם ולכן השתדלו להתאים את הסמכויות ליכולותיו באותה העת.
בנוסף, ידעו שני הצדדים את משך הזמן שבו ישא בן המשפחה בתפקיד זה ואת התפוקות המצופות ממנו, כך ניתן יהיה להימנע מאי-הבנות מיותרות.
תנו מרחב מחיה:
אפשרו לילדכם את מרחב המחיה והעצמאות שתביא לביטוי את יכולות היוזמה והיצירתיות שבו. כך ייצא שלפחות בשלבים הראשונים ינתן לו המרחב לטעות אך גם להביא לעסק ראיה חדשה ו"נקיה". רק כך תאפשרו לו להביא את עצמו לעסק הקיים. אפשר שתקיימו ישיבות צוות בזמנים קבועים ובהם תינתן לכם ההזדמנות לדון בהצעותיכם לשיפור / ייעול התנהלותו המקצועית.
בעצם, ביכולתכם לראות תקופה זו כזמן לעזור לילדכם לגבש את זהותו המקצועית.
תנו זמן להחלטה
הגדירו פרק זמן אשר בסופו תחליטו האם ההצטרפות מתאימה. פרק זמן זה יהיה סביר ומקובל על שני הצדדים.
מערכת יחסים בבית שונה ממערכת יחסים בעסק משפחתי ולכן קיימים נושאים רבים אותם לא ניתן לצפות מראש: איך ישתלב הדור השני בעסק הקיים, כיצד יבצע את התפקיד והאם יהיה מרוצה מהמקום שבו נמצא. לכן מומלץ להגדיר מראש את תקופת זמן "ההרצה" שלו בעסק (כ 6 חודשים לפחות) ולאחריו יוחלט ביחד עם אב / אם המשפחה כיצד להמשיך. הגדרת פרק זמן זה מאפשרת בעצם לשני הצדדים להחליט נכונה כאשר טובת העסק והילד מול עיניהם.
שוחחו, נהלו מו"מ, הגיבו
אפשרו זמן מוגדר (שיחה שבועית) אשר תאפשר לשני הצדדים לדון בכל הנקודות שעולות במהלך שבוע העבודה. השיחה תאפשר לפרוק את המטענים שנצברו ולא להביאם לשולחן השבת בערב יום שישי. רצוי בשיחה כזו להיות גלויים כמה שרק אפשר, לשתף, להגיב לדברים שנאמרים והעיקר לא לטאטא דברים מתחת לשטיח.
לסיכום, מחשבה, תכנון והמון רצון טוב הם ערובה להצלחה בהכנסת הדור השני לעסק. בידיכם הבחירה והאפשרות להפוך שאת לחוויה טובה.
כותבת המאמר:
חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים
נייד 054-9039990
אתר www.fbusiness-consulting.co.il
E-mail:title="blocked::mailto:hedvajosef@gmail.com" href="mailto:hedvajosef@gmail.comhedvajosef@gmail.com">">hedvajosef@gmail.com
חונכת מטעם מט"י